Oman portaalin*) eli aloitussivun tekeminen

Omien suosikkisivujen ja linkkilistan sisältävä aloitussivu tuo kätevästi yhdelle kehystetylle sivulle valitsemasi kiinnostavat tiedot useasta lähteestä. Alla olevassa kuvassa aloitussivu koostuu kahdesta sarakkeesta, joista vasemmanpuoleinen on jaettu kahteen ja oikeanpuoleinen kolmeen osaan. Muut sivut paitsi suosikkilinkit sisältävä osio ladataan internetistä. Itse kehykset määrittelevä sivu on tallennettu oman tietokoneen kiintolevylle. Tekijänoikeuksien vuoksi ei ole suositeltavaa siirtää omaa aloitussivua internetpalvelimelle eli yleiseen käyttöön.

*)portaali = www-sivusto, jonka kautta on tarkoitus päästä kätevästi suunnistamaan käyttäjää kiinnostaville sivuille.

Alla on kyseisen sivun html -lähdekoodia, jolla kehystys määritellään (voit nimetä sen esimerkiksi index.htm). COLS määrittelee sarakkeet ja ROWS rivit sarakkeisiin. Omien suosikkien sisältämä linkkilistasivu valikko.htm on tallennettu samaan kansioon (C:\alku ) kuin itse kehykset (index.htm) määrittelevä sivu. Jos käytät sivujen tekemiseen esimerkiksi FrontPagea tai vastaavaa ohjelmaa voit siirtää suosikkeja internetistä tai selaimen suosikit -listalta hiirellä raahaamallakin. Linkkilistan sivujen latautuminen voidaan ohjata mihin tahansa kehykseen (esim. <a href="http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/201" target="main">TEXT -TV</a>) tai vaikkapa omaksi sivukseen (target="_blank") target -komennolla.

<frameset cols="193,*" frameborder="0" border="1" framespacing="2">
       

    <frameset rows="*,191" frameborder="0" border="0" framespacing="0">

            <frame name="yla" target="main2" src="valikko.htm" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto">

            <frame name="pic" target="main2" src="http://www.yle.fi/tekstitv/ttv/ttv201.html" marginwidth="0"
            marginheight="0" scrolling="auto" frameborder="no" >

    </frameset> 

    <frameset rows="116,*,90" frameborder="0" border="1">

            <frame name="main" target="main2" src="http://www.tietokone.fi/uutta/" marginwidth="0" 
            marginheight="0" scrolling="auto" frameborder="no" resize="1">

            <frame name="main2" src="http://www.helsinginsanomat.fi/" marginwidth="0"
            marginheight="1" scrolling="auto" frameborder="auto" resize="1">

            <frame name="main3" target="main2" src="http://www.fi/" marginwidth="0"
            marginheight="0" scrolling="auto" frameborder="no" resize="1"> 

    </frameset>

</frameset>


Kokeile portaalia heti: Avaa ylläoleva tekstitiedosto tästä. Kopioi avautuva lähdeteksti kokonaan (valitse eli mustaa teksti hiirellä, kopioi hiiren oikealla napilla). Avaa muistio (käynnistä-->ohjelmat-->apuohjelmat) tai muu tekstieditori ja liitä kopioitu teksti hiiren oikealla napilla (liitä). Tallenna teksti nimellä index.html (kuten kuvassa alla), johonkin kansioon (esim.  C:\alku ). Sulje ikkuna ja mene kansioon, johon äskeinen tallennettiin. Avaa index.html -tiedosto. Portaalin pitäisi toimia lukuunottamatta vasemmalla olevaa yla -kehystä joka on varattu valikko.htm -sivulle. Eli tee siis seuraavaksi omat suosikkisi valikko.htm nimiseen dokumenttiin ja tallenna se samaan kansioon index.html:n kanssa. 
Alkuun voit imuroida myös valikon tästä (tallenna avautuva ikkuna nimellä valikko.htm edellä mainittuun kansioon). Lisää hyviä linkkejä on saatavilla vaikka Solmun linkkiarkistosta.